Sâmbătă,  20 ianuarie, a avut loc prima ediție a Festivalului de Handbal pe Zăpadă, pe Pârtia Sorica din Azuga, la care au participat echipele de Juniori 3 și 4 ale cluburilor LPS Brașov și CSS Ploiești.

Handbal, distracție, muzică, zăpadă și premii pentru toată lumea din partea sponsorului BRD Groupe Société Générale, aceasta a fost rețeta primei competiții de Snow Handball organizate de Federația Română de Handbal în parteneriat cu Winter Tour.

După ce în 2017 au avut loc primele demonstrații de handbal pe zăpadă, iar anul acesta primele partide oficiale, FRH speră ca această ramură să se dezvolte în anii următori pe modelul handbalului pe plajă, sport cu același regulament de desfășurare. În 2024, Beach Handball are șanse mari să devină sport olimpic, iar FRH a organizat anul trecut primul campionat național după mai mulți ani de demonstrații și festivaluri.

"Handbal, peste tot, 365 zile pe an, în orice colț al României. Ceea ce părea un vis a devenit o promisiune respectată. Ne aliniem tendinței la nivel mondial de a ieși din nou cu handbalul din sală. Handbalul pe zăpadă este un sport distractiv pentru tineri și poate deveni treptat o alternativă la pregătirea pe timp de iarnă.  Acest Festival de Snow Handball este un pas normal în dezvoltarea acestei ramuri", a subliniat Alexandru Dedu, președintele FRH.

Clasamentul competiției:

1. LPS Brașov 1

2. CSS Ploiești 1

3. LPS Brașov 2

4. CSS Ploiești 2

Premii individuale LPS Brașov:

Cel mai bun jucător: Marin Rozalio

Cel mai bun portar: Marin Andrei

Golgheter: Franzolas Raul

Premii individuale CSS Ploiești:

Cel mai bun jucător: Alex Costache

Cel mai bun portar: Denis Ștefan

Golgheter: Andrei Jercălău

Romeo Ștefan, arbitru internațional:

"Sunt aceleași reguli ca la beach handball, unde am mai arbitrat. Noutatea a fost doar că mingea a fost mai tare și mâinile înghețate, dar copiii au fost entuziasmați și a fost un lucru fantastic pentru imaginea handbalului românesc",  

Pătru Nicolae, handbalist LPS Brașov:

"A fost foarte palpitant, chiar alunecăm și e foarte distractiv. Ne-au înghețat puțin mâinile, dar nu am mai simțit nimic deoarece adrenalina a fost prea puternică. Cel mai mult mi-a plăcut că primim două puncte pentru aruncările din piruetă".

Andrei Jercălău, golgheter CSS Ploiești:

"Nu am mai jucat pe zăpadă. Este mult mai greu decât handbalul în sală, mingea alunecă, îți îngheață mâinile, dar a fost foarte frumos, ne-am distrat și asta contează cel mai mult".

Cristina Romilă, antrenoare LPS Brașov:

"Nu a contat neapărat locul ocupat, dar ne bucurăm de trofeu.  Handbalul pe zapadă este un mod plăcut pentru copii de a se pregăti în afara meciurilor și antrenamentelor în sală. În calitate de profesoară o să valorific această experiență pentru a a-i pregăti mai des pentru jocul pe zăpadă".

Ramona Ștefan, antrenoare CSS Ploiești:

"Am mai jucat handbal pe plajă, dar pentru zăpadă nu ne-am pregătit în mod special. Le-am spus copiilor doar să se încarce cu energie și bucurie. Dacă se vor organiza mai des competiții și se va populariza, cred că e posibil să devină sport olimpic cândva".