Înaintea meciului de mâine cu Macedonia de Nord, din manșa retur din play-off-ul de calificare la Campionatul Mondial de handbal feminin 2021, am stat de vorbă cu selecționerul Adi Vasile:

Cum ați abordat ziua de pregătire și recuperare în vederea meciului de mâine cu Macedonia de Nord?

Aș spune în primul rând că am avut condiții de călătorie excelente, cu o cursă charter, zborul a fost la o ora foarte bună și asta face parte din condițiile optime de pregătire, pentru care mulțumim. Am avut un antrenament azi, urmat de o ședință practică, mâine dimineață urmează încă un antrenament de activare, ușor ca intensitate, după care urmează meciul.

Exista riscul tratării adversarului de sus având în vederea victoria la 11 goluri?

Asta poate fi o mare capcană, despre care am vorbit și am spus că nu trebuie să ne treacă prin cap. Nu cred că suntem în situția de a subestima vreun adversar. Nu cred că sportul te tratează corect, ci mai degrabă te pedepsește dacă faci lucrul acesta. Pentru noi, ca echipă, e foarte important să înțelegem că, pentru a ne construi identitatea, înseamnă ca fiecare zi de pregătire, fiecare antrenament, fiecare meci să fie tratate cu maximă seriozitate și, evident, la victorie.

Care sunt minusurile pe care ai dori să le corectezi?

Sunt destul de multe situații în care am făcut niște greșeli individuale în apărare, care de multe ori sunt doar de atenție și de poziționare și pentru asta trebuie să înțelegem că e de preferat să-l faci pe adversar să joace bine, dar greșelile individuale nu sunt acceptate și ușor tolerate. Acesta e unul dintre aspectele pe care mi-aș dori în faza noastra defensivă să le corectăm.

Se ia în calcul și o înfrângere rezonabilă pentru obținerea calificării?

Cred că, dacă abordezi vreodată un meci gândindu-te că avantajul te poate ajuta și în cazul în care pierzi, nu e deloc o abordare profi. În niciun caz noi nu abordăm acest meci gândindu-ne că avem un plus 11. Abordarea noastră de mâine e că avem minus 5, tocmai ca să evidențiem cât de important e să ne facem treaba în fiecare meci. Ne dorim să simțim gustul victorei inclusiv mâine.

Ai în vedere că jucătoarele care au jucat mai puțin să joace mai mult mâine?

Acestea sunt niște decizii pe care le voi lua în timpul meciului, mie îmi place foarte mult să dau șanse oamenilor, dar în același timp șansele trebuie câștigate. Avem 17 jucătoare de care sunt foarte mulțumit pentru această perioadă de pregătire și trebuie să confirmăm încă o dată parcursul pe care l-am avut și trebuie să fim și mai buni.

Suntem singura națiune calificată la toate Campionatele Mondiale cu echipa feminină. Ce înseamnă asta pentru România?

E o mare mândrie, cred că e unul dintre lucrurile care te obligă să performezi bine, te obligă să înțelegi că există o mare responsabilitate atunci când îmbraci tricoul echipei naționale. Istoria pe care România o are în handbalul feminin ne obligă să ne facem datoria și să ne punem amprenta într-un mod pozitiv asupra istoriei echipei noastre.

Meciul Macedonia de Nord-România va putea fi urmărit în direct la TVR 1, miercuri, 21 aprilie, de la ora 18.00.